Обект 45м2 мансарден

Апартаментът за климатизация е мансарден и почти всички стени са външни. Строителят доста се е постарал и е направил добра изолация. Дограмата също е качествена. Обекта се намира в самия център на Варна.

description

board

dashboard with controler

dashboard montage

dashboard montage

start of the system

След направени изчисления според използваните материали за стени, таван и дограми, топлинните загуби възлизат приблизително на 3,5 kW.

За да имаме запас от енергия през най-студените зимни дни, се спряхме на инверторен климатик от марката FUJITSU
Модел: ASYG 12LMC с параметри на отопление: 0,9-4,0-5,3 kW. Машината се справи перфектно тази зима при температури от -15 градуса, като сметката за най-тежкия период януари-февруари беше около 80 лв. В най-студените зимни дни системата осъществи консумация от 500 W/h.

За да функционира оптимално системата, след направени изчисления и координация с производителя на топлообменници, се спряхме на модел с точен брой пластини. Броят на пластините и размера на Топлообменника се изчисляват индивидуално за всяка система и се поръчва индивидуален модел. Това е много важно условие за правилната и оптимално икономична работа на системата.

За тази цел сме подбрали панелни радиатори с размери 1000/600 тип 22 за двете спални, а за всекидневната – най-малкия вариант на воден конвектор. Системата ще се използва както за отопление, така и за охлаждане през лятото.

Освен това към инсталацията има монтирана лира в банята и бойлер 80 л със серпентина.

Направени инвестиции:

Климатик нов – 1250 лв.
Вътрешен модул – кранове, помпа, филтър, топлообменник – 550 лв.
Кутия – 80 лв.
Радиатори – 240 лв.
Воден ковектор с управлението – 420лв.
Тръби ппр – 100 лв.
Контролер за автоматизация и мониторинг 350 лв.
Изграждане, пуск и настройка на системата – 550 лв.

Приблизително 3550 лв. инвестиция