Апартамент 84 м2

Обекта за климатизация е апартамент в Пазарджик, етаж 3-ти. За жалост няма съседни апартаменти, които да топлят нито отгоре нито отдолу, за сметка на това апартамента е краен. Липсва изолация, стените са от тухли четворки.
Апартамента е с площ 84 м2. Дограмата е алуминиева. Общо взето личното ми мнение е че с времето трябва да се положи една хубава изолация на стени, тавани и подове с което ще разтоварим сериозно системата и ще понижим разходите за електричество. За всяко нещо си има време… за сега това е положението.
Приблизително разпределение на стаите:
Хол 6 / 3,5
Коридор 7 / 1,30
Кухня 5,20 / 3
Спалня 5 / 3
По мои сметки загубите на жилището възлизат на приблизително 4,5 кW.
За целта сме инсталирали радиатори с размери
1800/500, 1200/600, 1800/600, 1200/600, Лира и 80л. бойлер със серпентина.
За целта закупихме климатик втора употреба FUJITSU с вътрешно и външно тяло: ASY12LSBCW, AOY12LFBC.
Климатика има номинал от 4,8 кW в режим на отопление. Въпреки че обозначението на климатика е с 12, то точно този модел разполага с 16400 BTU.

Тъй като обекта е далеч от мен във Варна си подготвих целия вътрешен модул и като стигнах там направо започнахме със събиране на всички елементи. до вечерта бяхме готови със свързването на всички тръби, вакуумирането на климатика и пуснат фреон както и водната магистрала.

След това дойде ред и на окабеляването и подготвянето на цялата електроника.

Може да изглежда малко сложно и разхвърляно но бързахме да приключим същия ден. След като пуснахме всичко нещата се подредиха в кабелни канали и необходимата изолация.

Не след дълго всичко тръна, ама още от първия път. Чак притеснително… обикновенно нещо стане ли от раз, значи има проблем някъде 🙂 Е тук и до ден днешен проблем няма.

На контролера има марката Саньо, но в действителност първоначално изградихме системата с едно Саньо, защото имаше такъв климатик наличен, който заменихме след една година работа.

Ето и монтираното Фуджи и шкафа който скирива всичко.

Някоя и друга снимка от моментна консумация в студен слънчев ден, когато инсталацията е влязла в режим и само поддържа зададените параметри.

Направени инвестиции:
Климатик втора употреба: 1000 лв.
За радиатори и лира около 750 лв.
Изграждане на водната инсталация – Наско
тръби и кранове: 200 лв.
Вътрешен бокс (топлообменник, помпа, филтър, кранове) – 550 лв.
Пуск и настройка: 500 лв.
Табло за мониторинг и управление: 150 лв.
Приблизително 3150 лв. инвестиция