Еднофамилна къща 81 м2

Обекта за климатизация е еднофамилна къща с площ 81 м2 с вентилиран под, всички стени са външни. Няма положена изолация нито на подове нито на стени нито на таван. Дограмите са хубави – трислоен стъклопакет в ПВЦ профил.
Къщата се намира в Белово.

Заданието на клиента(скъп приятел) е да се изгради система която ще се ползва единствено за отопление. Предвид местоположението на къщата и близостта до река и повишена влажност, това прави работата на климатика доста тежка.

Преди да пуснем термопомпата трябва да споменем, че има изградена инсталация от камина с водна риза. Новата система може да работи както като поддържаща, така и като основна и само в много големи студове да се помага с камината. Всичко е въпрос на желание на ползвателите. От моя скромен опит, след две три години отопление с термопомпта камината винаги хваща крака и се маха. Никой не обича да робува толкова много за едното топло при положение че свикне на управление от дистанционно. Термопомпата въздух-вода съчетава удобството на управлението и комфорта на седмично или почасово програмиране със отоплението от радиатори/парно. Комбинацията към днешно време е без аналог.

Помещенията за отопляване са на практика целият етаж.
– Детска
– Спалня
– Хол с кухненски бокс
– Вестибюл(голям коридор)
Пo мои изчисления топлинните загуби на къщата в този и вид са около 7 kW.

За целта сме се спряли на отопление само с панелни радиатори тип22.
Размерите на радиаторите са:
– 2 бр.- 1400х600,
– 3 бр.- 1200х600
– бойлер 100 л. със серпентина + лирата в банята

За да захраним тези радиатори с достатъчно топлинна енергия сме избрали климатик FUJITSU AWYZ18LB NOCRIA с топлинна мощност в режим на отопление 0.90-6.70-9.70 kW.
Номиналът е 6,7 kW което е една идея по-малко от необходимото но сме заложили на това че климатика все пак е хуперинвертор и е чисто-нов. С времето като се направи и подходяща изолация и топлинните загуби ще намалеят, както и финансовите загуби зимата.

Дата на пускане в експлоатация: 09.02.2013

Таблото за мониторинг и управление си е изцяло по моя идея и е изработено основно за мониторинг.

и след няколко вечери обмисляне кое, как и къде да разположа резултата е наличен:

Направени инвестиции:
– Радиатори + спирателна арматура – 800 лв
– Тръби – 220 лв
– Климатик FUJITSU AWYZ18LB NOCRIA – 2600 лв
– Вътрешен бокс (топлообменник, помпа, филтър, кранове) – 530 лв
– Табло за мониторинг и управление: 150 лв.
– Изграждане на водната инсталация – Вальо
– Пуск и настройка: подарък