Как си направихме кухничка

Ще се опитам да разкажа как се сдобихме с нова кухня.

От доста време си живеем в къщата на баба ми (на отделен етаж) и все с идеята, че ще сме тук само за малко, докато си направим собствена къща, където всичко ще е както ние го искаме от самото начало. И така се нижат година след година. В един момент решихме, че старата сбирщина от плоскости, която ползвахме за кухня ще трябва да се премахне най-вече заради появата на най-важния човек в къщата. Трябваше ни нещо красиво, с много шкафчета и чекмеджета и най-важното всичко да е сигурно и да може да се затваря :). И понеже в нашата къща няма нищо, което да е стандартно се наложи да направим и бебешко легло, което да влезе в точно определеното място и решихме да направим проект и за двете неща и да поръчаме плоскостите заедно. За леглото също ще си има раздел, но за сега да опиша кухнята. Старата кухня беше мислена по съвсем различен начин и за съвсем различно разположение на целия първи етаж, но всичко се променя. Визията беше следната:

Горе долу… това беше старата кухня. Новия проект започна да се заформя в главата ми като кухня която има много чекмеджета, понеже шкафовете с една вратичка са доста неизползваеми, особено като се наджипкат до дъното с неща които никога не виждат бял ден. Та седнах първо над един бял лист и след това за по-точно го начертах на компютъра с корел дроу и така стигнах до тази скица:

Остана да си изберем и цветове за новата придобивка и така се разходихме 2-3 пъти до цеховете за плоскости и накрая си харесахме. Отново в нас над чертежите за да сверя отново всички разстояния между плоскости, фуги, кантове, крачета и каквото още се сетя че може да е сбъркано. Все пак искам да спомена, че всичко се случва почти в деветия месец и малкото Силвенце е на път да се появи, без изобщо да се интересува как напредваме с ремонта и да изненада абсолютно всички. Нооооо ние още не знаем какво ни чака в близките 3-4 дена и си напредваме съвсем бавно. В един слънчев ден ни се обадиха, че плоскостите са нарязани и окантовани по размерите които съм занесъл в работилницата. Палим двете коли с баща ми и отиваме да си вземем всичките плоскости, които между другото хич не са малко. Все пак новата кухня ще е дълга близо 5м. И така разтоварихме всичко в нас и аз с нетърпение се захванах да сглобявам шкафовете според чертежите ми.

До края на първата вечер вече бях сглобил 4 от долните шкафове:

След тежкия ден решихме двамата(тримата) да излезем на една нощна разходка. Много обичаме двамата да се разхождаме из парка през нощта, някой път дори си купуваме биричка и си вечеряме на крак навън. Варна е доста красива вечер, особено зимата, когато града се опразни от всички туристи и парка опустее. Тръгнахме съвсем весели и спокойни към нощното море. Разходихме се както си знаем и на връщане, точно когато минахме покрай нашия офис, малкото човече реши, че нещо не е довидяло или, че е била кратка разходката и е време да се появи на бял свят за да ни обясни на нас как се прави :):):). И такааа в шеги и закачки се озовахме в АГ болница по спешност, с леко започната кухня, силно разрушкана къща и без бебешко легло….

Следва една доста  тежка за нашето семейство вечер, в която разбрахме доста неща и най-вече, че в болниците са долеми диваци. Трябва да си носиш чехли за болница, чаршафи(без които не ти дават легло без значение, че си влязъл по спешност), както и ти връчват един списък с материали които трябва да закупиш от някъде и в този лист са дори конците за операцията. Луда работа!!!!

Както и да е. Новия ден започва с удвоени и утроени усилия за скорострелно завършване на проект кухня и вече наложителния проект бебешко легло! Колко странно ще си имаме бебе след някакви часове, а аз още не съм начертал леглото и имам страшно много работа. Всеки случай с помоща от баща ми напреднахме доста бързо с кухнята и вечерта между хапването и гледането на новините успях да надраскам чертежа на леглото.

Вече имам почти готов долен ред, мивката е свързана, а съдомиялната вградена и закачена към тока и водата… започва да заприличва на нещо. След като баща ми си замина аз понеже съм супер притеснен, че няма да ми стигне времето и работих почти до полунощ. Свалих сам горните два шкафа и сглобих каквото можах от горния ред. Но нуждата от физическа помощ, а и умората си казаха думата и заразях всичко в един доста задоволителен за мен вид.

Нов ден, нова история. Вече сме трима!!!!! УРААААА имаме си момиченце. Решихме да се казва Силвия, което в превод означава ГОРА, точно преди 8години са майка и се сзапознахме точно заради една гора. Сегааа… гора ли е планина ли е… все тая, за да сме по-точни това беше Рила. Но и това не е толкова важно сега, понеже си ИМАМЕ БЕБЕ…., разбира се в болницата бързат да ни попарят с новината, че тооооо, ама сегааааа, не са ли ви казали…. абе изкараха ни ангелите…. оказа се, че малкото Силвенце е направило някаква инфекция(пневмония) и е на антибиотици, и в кувиоз. Разбирасе след много нерви и телефонни разговори успяхме да намерим връзка в София, която да се обади на нашето варненско АГ и да им каже да ни дадат повече информация. Понякога докторите са големи простаци и идиоти!!!

Днес хем сме радостни, хем огорчени… всеки случай имам някой друг ден бонус да успея с ремонта. Иначе ние с баща ми напредваме бързо бързо:

Междувременно освен кухнята и бебешкото легло, което вече е поръчано като плоскости, шпакловахме и две три стени и ги боядисахме. За да има и завършен вид всичкото това упражнение, трябваше и тавана да се покоригира мааалко, и за най-бързо и практично решение взех от тези квадратните стиропорени плоскости. Хем е красиво, хем е бяло и хем топлозолация. Та така да се каже 2-ма човека работим на няколко фронта, но пък както се вижда напредваме доста бързо.

и вече дори си имаме и цвете :):). Е нямаме си още дръжки и не всички вратички са хванати, ноооо прогреса се вижда.

… и така на следващия ден бяхме почти готови с тази кухня, тавана и стените. Все пак останаха да се купуват дръжки, които се оказаха доста голяма сума. Но няма как, един ден отиде в издирването на нашите най-красиви и евтини дръжки 🙂

… както и този барплот който грози всичко в средата, ще трябва да му измисля нещо…

Идеята е вече надраскана…

и вече осъществена, е има да се доизкусуряват ръбовете, ама хайде сега да не издребняваме… имам да правя и едно бебешко легло.

направих и шкафа където да вградя и хладилника:

Както се вижда вече почти съм монтирал най-красивите дръжки 🙂 Купихме и нова печка, баща ми реши да удари едно рамо и за това, както и за новите вградени котлони със сензорни бутони. С което в общи линии мога да кажа че проекта кухня завърши. Пускам и още някоя снимка на готовата кухня. След това остава да покажа как направих и детското легло.

Общо взето това е моето творение. Останаха разни дреболии да се довършват, но на човек като мен все му е нужно нещо да го човърка от вътре за да може да спи спокойно 🙂

One Reply to “Как си направихме кухничка”

  1. Браво! Мисля че е страхотно. Би ли споделил какво ти излезе като цена за шкафче или за линеен метър