Проекти ТЕРМОПОМПИ

Тук ще опиша някои от проектите си.
Основно ще качвам информацията на https://heatpump.bg/ понеже това си е личен блог!
Ако някой иска да бъде част от тези системи и да започне да има ниски сметки за ток, може да се свърже с мен и да обсъдим подробности.

термопомпена инсталация

Бих искал и да опиша какъв е реда за изграждане на подобна система.

1. Най-важното е да се направят изчисления за топлинните загуби на обекта за климатизация. Като казвам топлинни загуби според разни калкулатори в нета можем да си изчислим и сами мощността която е необходима да стоплим жилището. Необходимо е да изчислим топлинните загуби в зависимост коефициентите на стени, тавани и подове, и прозорци. Само по този начин ще разберем каква е реалната необходимост от топлинна мощност. Тези сметки също ще са ориентировъчни, понеже за една истинска сметка се налага да се добавят много допълнителни критерии, като местоположение спрямо слънцегреенето, точно местоположение с координати, надморска височина, брой обитатели и дори предвиденото оборудване като телевизори, хладилници, цветове и сенки падащи от съседни обекти. Въпреки това след като направим и по-прости изчисления базирани на някой онлайн калкулатор ще добием сравнително ясна представа, каква е необходимата мощност за да климатизираме жилището.

– След като сме направили тези изчисления за всяка една стая, ще можем да знаем къде какви отоплителни тела ще трябва да инсталираме.

2. Много важен въпрос е да решим от начало дали ще изграждаме система само за отопление, или ще я използваме и за охлаждане!

3. Следващия важен момент е избирането на подходящ климатик, който да има запас от мощност. Важно е да го изберем според номиналната му мощност, а не по максималната указана.

4. След като знаем какви са загубите и с какъв климатик ще осигурим необходимата мощност трябва да изчислим какъв Топлообменник ще трябва да инсталираме за да работи системата правилно. Много е важно да го изберем с правилния брой пластини. За целта трябва да знаем каква помпа ще използваме и в какъв режим ще работи тя. За много големи инсталации или за силно денивелирани системи понякога помпата трябва винаги да работи на максималния си дебит иначе остават студени най-дългите магистрали и крайни точки. Та работният дебит на инсталацията е много важен за сметките.

5. Ето тук вече можем да започнем с асемблирането на инсталацията.

p.s.

Лично мое мнение, е че не е желателно да се смесват две различно температурни системи. В моите инсталации се старая да не го допускам.

Примери:
– Подово и радиатори
– Подово и конвектори
изобщо подовото си е изцяло друг вид функционираща система със своята инертност и изчислителна мощност, и лично според мен трябва да си е отделна система. Това е само в случаите когато използваме термопомпа де. При работа с котел или камина получената енергия е от друг характер и няма голямо значение дали сме хвърлили още една цепеница в огъня за да стопли и подовото и радиаторите и бойлера … но когато говорим за изчислен баланс на мощност: необходима и отдадена то е по-добре тези инсталации да са с отделни енергоизточници.