Как си направихме бебешко легло

В бързината на ремонта в кухнята, някак си се наложи да направя и бебешкото легло. Една вечер докато вечерях седнах и надрасках няколко варианта на легло и на другия ден бързо в АГ болницата обсъдихме, на кой вариант ще се спрем. Основната причина заради която не купихме готово легло беше…. всъщност са няколко.

Първо както споменах вече по време на ремонта на кухнята е че нищо в нашата дупка не е стандартно, съответно няма място за стандартно легло.

Второ всички готови легла по-магазините имат 2 чекмеджета отдолу и с това се приключва ресурса на леглото да побира бебешки дрехи и атрибути. А в моя проект са заложени цели 6 отделения за пълнене + стандартния повивалник.

Трето исках да си го направим в цветове които ние си харесаме.

И не на последно място исках да съм го направил аз.

Като начало самото легло го замислих да има 4 чекмеджета на 2 етажа, но разумни родители, така да се каже “препатили” ни дадоха акъл че ще трябва някакво местенце за по-обемисти дрехи и завивки и така в едната страна стана едно по-голямо отделение и 2 по-малки. За съжаление не намирам някъде да съм снимал леглото преди да се появи Силвето. Ще се постарая да намеря поне проекта за него и да го покажа. То и тогава ни беше доста напрегнато и нямах много време за фотоапарати, но с две думи, след като се прибрахме за първи път 3-ма в нас, за един от нас леглото още не беше готово :).

Една вечер по време на филма сътворих това… мисля, че се доближавам до истинските размери. Реших, че ще ми е по-лесно и по реално ако правя чертежите с компютъра. Идейния проект мина през този вид преди да стигне до крайния си вариант.

Но детето на тати, ще е свикнала да спи на шум от дрелки, ъглошлайфи и разни инструменти и не ни създаваше проблеми. Работех си съвсем спокойно докато тя си спи на полу-готовото легло. Една от първите снимки с полу-готово легло е тази:

като за временно ползване предоставяхме нашата спалня. Там малкия мушморок се чувстваше като цар! Голяяяяям цар, направо огромен, едвам се събираше на…… възглавницата 🙂

Иначе доста неща установих и проектирах опитно. Примерно височината на самото легло я съобразих с нашата височина и така стана малко…. нестандартно :), какво ли ще да е, щом аз го правя. Има си 2 степени на височина на матрака, за да не се налага да се навеждаме когато я оставяме да спи и всичко както си му е реда. Ето тук вече съм монтирал всички вратички, които разбира се нямат дръжки и след като ги затворихме, разбрахме че не можем да отворим, понеже всичко е скрито и няма ръб за който да се хванат. Няколко дена вече ползваме вакуума от една тенджера за да отваряме вратичките 🙂 Луда работа.

Такаааа вече имаме дръжки, но предстои голямата борба с решетката. Оказа се че то имало стандартииии, ала бала. Аз си нарисувах решетката и на бегом в практикер. Голям избор на плоскости и елементи, голяма работа. В един момент човек запецва от голямото разнообразие и …. се прибира в къщи да пие бира за да му се избистри.

Нов ден, нова чуденка. Купих летвички нарязаха ми ги и започнах сглобяването. Преди това обаче искам да изкажа истинското си възмущение от това което се предлага на пазара като материали. Как по дяволите българския производител на летви и изобщо дървен материал мисли да се развива и да продава каквото и да е, като в магазина вместо прави летви има само …. летви/дъги за … ски или за бъчви, или за каквото и да е, май само за подпалки стават. Ето германеца направил летви изсушени, опаковани в найлонче, за да не ти се забие някоя треска, всичко сухо, право… красиво. Та така купих една чамова плоскост  с необходимия размер, нарязоха ми я в магазина с голямо нежелание и като се върнахме в нас се захванах да подреждам нещата.

Тук искам да изкажа и благодарности на колегите от направи си сам форума…. малко късно, но не съвсем ме светнаха, че трябва разстоянието между летвичките да е по-малко от 10см, че да не си навре там главата детето. Както казах имало си и стандарт дори :). Луда работа. Айде пак обратно при онез тъпаци от практикер. Този път по-бързо реших как да разреша проблема и накупих едни кръгли летвички, така хем ще стане по интересно леглото/решетката.

Ето вече си имаме полу-готова решетка и един голям гребен за плешивата глава на дребното маймунче. Следващите кадри не са за хора със слаби сърца 🙂

“Ой, на татко красавицата, на мама слънцето, чакай татко да ти среше буйната косица, че нещо си се разрошила тук отстрани “

и такаааа

На другия ден вече леглото си беше окомплектовано с решетка. Горе долу това си му остана крайния вид и вече го използваме с пълна сила:

3 Replies to “Как си направихме бебешко легло”

  1. може ли някакъв чертеж на детското легло