Как си направихме термопомпа 1 (или ината на едно теле)

Зимата на 2009г. след многото рефомрми в нас, реших да осъвременя и нашето парно. Дълги години ни служи вярно каминката, която направих, но сега с новата придобивка, която ще обитава бебешкото легло реших да махна тези пушеци и прахоляци от къщата. И така с четене и помощ от приятели се започна трансформацията на нашето парно. Давам и схема на единия етаж, който ще топлим на първо време:

Първо след известни пресмятания си избрах пластинчат топлообменник, за по-кратко ще го наричам ТО. Избрах го с достатъчен запас за да мога спокойно да стопля и двата етажа на къщата без проблем, дори да мога да изнасям топлина, като малък ТЕЦ. Самия ТО като инвестиция ни струваше 320лв. Избрах и новото място на ТО, точно където беше малката каминка и започнах да преправям мястото и цялата инсталация.

След това следва една много тежка част от проекта, от където идва и самото име на този пост. Избора на климатик!!! Тъй като след ремонта на първия етаж и след поръчката на бебешкото легло и самата кухня малко се поприключихме финансово, определни търсех климатик 2-ра употреба. И така след безкрайно търсене и ровене в проклетия интернет един ден просто реших, че ще взема първия климатик който се случи на обаждане и това за съжаление се случи един HAIER 18-ка от Русе. Баща ми отиде до там и се върна с нашата придобивка. След един месец търсене на някой, който да завари две тръби и да вакуумира системата, започнах да се изнервям на хората, които се смятат за майстори. Двама познати идваха, гледаха, цъкаха и ми обясниха, че така не става работата и няма да ми помогнат, после намерихме някакъв дето щял да я направи и поддържа системата, ама той така и не си измисли цена, срещу която да ми завари тези две тръбички, след това друг майстор, който да ми обясни, че това не се прави така…. ужас. Най-после един колега от форума от София, ме свърза с някакъв негов познат от Варна, той пък с неговия монтажист, че най-накрая заварихме тези прословути тръбички и вакуумирахме системата. На следващия ден започнах и подготовката на самия климатик.

Ето го и инвертора:

ето ги и двата датчика от вътрешното тяло:

на тях трябваше да сваля графиката на изменение на съпротивлението, та в една тенджера от 0 до 50градуса им направих 3-4 опита и направих графиките от средноаритметичните данни. Това е важно особенно за въздушния датчик, за да знаем какво съпротивление да си купим за да регулираме точната работа на термопомпата. При мен стана с един тример на 20килоома. Все още го настройвам.

Да спомена, че това с датчика пак да мери въздух беше първия вариант, и така термопомпата работи 4-5 дни, но разбрах, че е неефективно и по-скоро се постига ефект на охлаждане на бойлера и на излишно натоварване в определен момент, както и огромна пауза, понеже стаята изстива мноооого бавно. Та за това се наложи да го прехвърля на водата. Смятам, че така е правилно. Все пак водата е флуид, който си променя много по-динамично температурата, за разлика от въздуха, където имам много по-голяма инертност.
Вътрешното тяло не съм го преработвал, освен че съм изправил едната тръба за да стане горна и пак съм му сложил нормален кран. Проблема за сега е само, че се върти турбината в зависимост от водата, и когато баба ми си спре топлото към вътрешното тяло, то продължава да духа. май, ще търся накакъв мотор да заменя този във вътрешното тяло с някакъв който да си го пускам/спирам когато искам, а оригиналния, да го скрия някъде да си се върти самичък.

след това имам вече монтиран топлообменника:

От вътрешното тяло изкарана електрониката за да си я вкарам на долния етаж. В последствие удължих само платката за дистанционното управление и 2-та датчика.

въздушния датчик:

и регулирането му:

а ето го и вътрешното тяло на 2-рия етаж:

напълно е достатъчно и стопля целия етаж доста бързо. Там горе-долу разположението е като долу, само дето не отоплявам стаята която е над нашата спалня, но нещо свършиха финикийските знаци и като отделя пари за радиатор, ще сложа.

Тук искам да кажа, че нито това ми е образованието, нито професията, НО от парното което си направих и каминката която си начертах, заварих и преправях с времето стигнах до няколко извода.

1. Не искам да имам камина с голяма горивна камера.
– не искам да се налага да разгорявам много силно огъня и да поддържам висока Т за да ми е топло. Причината е: много бързо свършват дървата
2. Направих си камина в която всички стени + тавана са пълни с вода, има ребра над огъня и не го пускат да си замине много лесно… малко са като лабиринт.
3. Сложих 3 големи ребра в жарта
4. Колкото по-малко вода топля, толкова по бързо и лесно се стопля.
5. С малкия обем вода всичко е по-лесно. Стените на камината са с дебелина на водната риза 1см. камината събира около 10л. вода, която с едно тлеещо дърво стига до 60 градуса.
6. Установих опитно, че в стаите където имам алуминиеви радиатори които са с по 5 ребра повече от колкото е необходимо(според магазинера ми трябваха 10, а аз купих 15 за да има) остава студено, за сметка на стаите в които не можах да купя алуминиеви и там беше доста по-топло с панелните!!!!!. Направих смяна и разбрах, че алуминиевите радиатори са предназначени за парно отопление където се поддържа висока Т – мен това не ме устройва.
7. Направих следващ опит: пуснах бойлера да работи на ток и пуснах помпата да върти водата и разбрах, че температура от 50 градуса ме устройва напълно и чрез бойлера който е 3 kW се стопля системата която е не повече от 15л. вода. и къщата се стопля!
8. Хрумна ми дали няма да ми помогне ако вкарам медната серпентина на вътрешното тяло на един климатик във водната риза на камината и така да топля водата, по тази причина се разрових в нета и се запознах с някой друг човек като Ванко и така стигнах до топлообменници и други подобни теми от които реших да доразвия въпроса и да си направя въпросната термопомпа. Намерих си климатик инвертор, малко куча марка, купих топлообменника и …. всичко сработи!!!!!
9. За тази ниска Т която поддържа климатика работа вършат панелните ламаринени радиатори, НЕ и Алуминиевите, почти ги подарих алуминиевите и сега съм с панелни радиатори във всички стаи. Според мен системата работи добре и заради факта, че имам много малко количество вода която бързо се стопля, както и презапасяване. Топлообменника който закупих го дават да топлоотдава до 10 kW, а аз стоплям спокойно и с 3, както и се надявам климатика в студените зимни дни да успява от 7-те които са му уж дадени да изкара поне 3. Ако нещо не достигне винаги мога да му помогна като включа бойлера малко на ток, както стоплях къщата от февруари до края на зимата, понеже тогава се роди бебешока и спрях с дървата и пушеците.

Това е.

Да покажа и малко реални снимки от вече работещата система.

Консумация на ток(грубо 1,8 kW). Това е почти максимално натоварена машина, понеже снимките ги направих 10 мин. след като пуснах системата и нямах време да чакам повече.

моментна консумация:

вход на фреон:

изход на фреон:

връщаша се вода от радиаторите:

отиваща вода към радиаторите:

Друго е интересно сега. Как да излъжа електромотора във вътрешното тяло да не се върти(или да се разкача от турбината), когато до там не идва топло. Днес след 15. мин. работа и баба ми вика ” спри го туй нещо бе, много горещо стана, не се диша…” да ама аз като спра топлото турбината продължава да си върти и в един момент духа студено. Ей го маторя:

Мотора, който върти турбината връща информация и не може да се регулира и променя както ти е кеф на теб, камо ли да го спреш да се върти. С две думи ако мотора не се върти – климатика НЕ работи, ако се откачи, климатика получава грешка и не тръгва.

Да добавя какво сътворих тез дни.
от ляво на дясно:

Твън, Твътре, Вход вода, Изход вода, Вход фреон, Изход фреон преди/след:

и консумацията на ток.

както и котю:

Мина малко време и вече мога да дам някаква статистика.
Понеже закачих контролен електромер от началото имам някаква приблизителна информация, какво е изконсумирал климатика.
За периода 01.12.2009 – 02.05.2010 има изконсумирани 3124 киловата.
Ако приемем средна стойност за дневна и нощна – 15 стотиники, то климатика е изгорил 468лв. ток. Което за тези 5 месеца за мен е супер. Ако бях купувал дърва, щях да дам най-малко 600лв. като в тази сума не броим мъкненето и цепенето, както и всичката хамалогия по чистене на пепел, пушеците и миризмите
п.с.
следават разни дребни усъвършенствания, за които ще пиша и покажа с картинки.

Преди това бих искал да спомена и за някой проблеми с които се сблъсках със системата. Понеже не всичко беше лесно. Като най-голям минус след едномесечна експлоатация разбрах, че основния проблем е името което пише на самия климатик. Въпреки, че Haier се водят като по-скъпите китайски ментета, които уж са хубави… се оказа, че този модел който ми е паднал изобщо не е от добрите модели. Основния му проблем според мен е недоразвит и неправилно написан софтуер комбиниран със евтини датчици. Тази комбинация води до ненормална работа на машината в следствие на което външното тяло се обледенява, ама така че вместо климатик в един момент се оказва, че имам една купчина желязо, която консумира ток и нищо е върши.

След доста питане и консултации реших, че неволята няма да ми помогне и се захванах за работа. Прекъснах 2-та външни датчика които мерят Т на фреона след компресора и Т на околната среда, както и двата вътрешни ги прекрах през едно мини табло.

Според информацията която получих от сервизната литература за хаера разбрах, че условията за да направи машината дефрост трябва да отговарят на следната графика:

С други думи датчиците които мерят каква е Външната температура и топлообменник трябва да влязат в тези градуси за да направи климатика дефрост.  За целта се наложи да сваля и графиките на двата датчика и да разбера как се променят килоомите в зависимост от температурата.. Та един ден ги разкачих и им свалих и на тях графиките:

Въпреки всички мои опити и промени на външната Т, и въпреки че съм вкарал машината в необходимите за дефрост условия се оказа че това китайски дърво няма и не иска да направи дефрост. И понеже мързела винаги е бил основна движеща сила, а и никой уважаващ себе си инженер не би се оставил на една машинба да го изкара зимата в най-големия студ да я полива с кофи с гореща вода, когато леда стига до перката… Много бързо намерих къде и как да прекъсна четирипътния винтил и голямата перка през едно реле и да удължа едно кабелче до новосъздаденото минитабло от където да му правя дефроста без да се налага да излизам от топлата къща.

И така с ръчни дефрости изкарахме зимата. Въпреки всички проблеми които идваха само и единствено от марката на климатика съм много доволен от реализираното топло, както и от сметките за ток.

*********************

Такаааа сега да кажа и последното преди да разглобя лекинко системата.
засечена консумация за май месец: за 31 дена, общата сметка за ток е 43лв. Бойлера съм го топлил само с ТП.

 

8 Replies to “Как си направихме термопомпа 1 (или ината на едно теле)”

 1. Здравейте, останах впечатлен от вашите умения. Бих желал да ме консуртирате в осъществяването на подобен проект, но в апартамент. Възможно ли е?
  Ако желаете, пишете ми на моя мейл:balcho@hotmail.com или кликнете на 0888 800 252 ,
  за да обсъдим подробностите.

  Поздрави,

  Балчо Балчев

 2. Здравейте,
  Смея да се намеся само за едно уточнение – този модел на хаер е най-добрият им. Имам богат опит и знам че е така. Ако тази зима все още имате проблем с размразяването, съм склонен да разгледам интересната ви система и заедно да открием проблема. Още повече че аз се занимавам напоследък със същото предимно и ще ми бъде от полза да познавам този проблем и решението му. С документацията за условията за размразяване на този модел не ми се е налагало да се запозная, но като стандартен климатик нямат проблеми и това ме кара да мисля че има решение за тази болежка. Ако желаете, обадете се, телефони има на сайта ми.
  Поздрави за отличната работа !

 3. Здравейте,
  Вие ми се обадихте преди няколко месеца, но тогава пътувах, а после ме налегнаха други проблеми.
  Сега дойде зимата и темата отново е актуална.
  Възможно ли е отново да влезем в контакт?
  Благодаря.

  Балчо Балчев
  0888 800 252
  balcho@hotmail.com

 4. Здравей,
  прочетах 2те статии които си написал относто опита ти с “превръщането” на климатик в термопомпа. Мой познат има голямото желание да приложи същата техника която ти си използва, но в процеса на планиране изкачат доста въпросителни.
  Дали ще ти е удобно да ми дадеш твой телефон или скайп на мейла за по-бърза връзка 🙂

  Поздрави, Калин Димитров

 5. Zdraveite, vpe4atlena sum ot va6ite razrabotki. Ima li na4in da mi pomognete za izrabotkata na takava sistema v apartament v Plovdiv.
  I az imam 3 deca i tursia varianti za po-efektiven i zdravosloven na4in za otoplenie. Ste sum vi mnogo blagodarna, ako mi se obadite!

 6. Кво пък се изказа за сглобките или пък китайчетата? Тва сигурно струва колкото 5 от споменатите. A има сглобки с КОП над 6