Как си направихме термопомпа 2 (нека заложим на новото и на името)

След доста чудене, дали ще успеем да сменим машината с нова. Един ден просто получихме една хубава поръчка и след като ни платиха, направо преведох парите на един приятел от София, който ми помагаше с напътствия по скайп и телефон. След седмица климатика беше в моите ръце. Новата машина носи гордо името DAIKIN, модела FTX50GV / RX50GV. Гледам го и чак ми е жал да го разпилея.

Параметрите му са доста добри:

Отопление: 1,7-5,8-7,7 kW / конс. 1,6 kW
COP: 3,63 клас А/А

Нов ден вече имам смелост. Разглобих вътрешното тяло. Изкарах платката с управлението, разкачих датчика  за Т на фреона, както и моторчетата. Всичко което е нужно за да работи климатика е вън от вътрешното тяло.

Нов ден нова идея. Днес ми хрумна, че мога да направя климатика да си работи като нормален климатик и като термо помпа въздух-вода. За целта купих 4 крана и малко тръби, приготвих една примерна сглобка как да ги заварим и най-важното намерих човек който да ми ги завари, без да ми обяснява какво не може и не трябва.

След няколко дни чакане най-после уцелих свободно време и заварихме детайлите.

След като този сложен възел е вече готов, започнах да събирам машината. Тръбата която свързва климатика с топлообменника е точно метър и половина и я изолирах добре. Климатика е разделен от топлообменника просто от една стена.  С малко усилие, понеже прав всичко сам успях да кача климатика на стоката му и да свържа тръбите. Като цяло съм много доволен от крайния резултат.

След два дена чакане, най-после дойде човек да вакуумира системата. На другия ден наредих и датчиците на термометрите и направо замених датчиците на климатика с такива които купих от един магазин за хладилници. След като намерих графиките на оригиналните датчици, беше лесно да предвидя какво потенциометърче да сложа. По спомени добавих 13-14килоома R

Понеже нямам търпение да пусна системата, набързо закачих платката с вътрешното управление на стената,буквално на един винт и завих един винт за да закача и моторчето, без което системата не тръгва. Всичко временно както знаете се оказва доста постоянно :):):)

Въпреки че в момента изглежда доста грозно така закачено на стената, системата тръгна от раз. Направо не можах да повявам колко тихо работи външното тяло. След половин час експерименти достигнах до извода, че се движа в диапазона 18-20 градуса на дистанционното за да поддържам температура на водата 45 градуса.

То чак звучи невероятно, но май нищо друго не съм правил цяла зима с новата машина. Общо взето всичко е пей сърце, тишина, уют и комфорт. Няма обледеняване, няма да се чудя кога прави дефрост. Просто всичко работи като часовник. Неусетно за отоплителния сезон, зимата свърши.  Сметките ми за ток са повече от доволно ниски.

за декември е 135лв.
за януари е 138лв.
за февруари е 140лв.
за март е 114лв.
за април е 90лв.
и зимата свършииии.

Иначе, свободното време, което имах  го запълних с идеята и изработването на един микроконтролер,  чрез който да управлявам и следя системата. Но за него ще опиша в нов пост. Иначе става дума за това:

6 Replies to “Как си направихме термопомпа 2 (нека заложим на новото и на името)”

  1. Здравей Поздравления за това което си успял да направиш.Искам да попитам каква максимална температура можеш да поддържаш в помещенията.

  2. Благодаря за отговора.Обмислям този вариант от доста време но не се решавам да започна (на етаж от къща 80кв.)заради както казваш и ти приказки от сорта на “специалисти’-“ТОВА ТАКА НЯМА ДА СТАНЕ,,,ТИ ЛУД ЛИ СИ С ТОВА ДА СТОПЛИШ 100 ЛИТРА ВОДА,,,ПОМПАТА ТРЯБВА ДА Е С ДЕБИТ 50ЛИТРА В МИНУТА,,и тнт.Ще започна пък каквото сабя покаже.

  3. От Първомай Пловдивско…При нас гадният климат е такъв че лятото градусите стигат 35 36 на сянка а зимата е винаги едно от най студените места в страната…Затова обмислях как зимата да не се завираме с фемилито в двете стаи с климатици в къщата.Измислих отопление с камина с водна риза но съм се занимавал с палене на печки и не ми се мъкнат чували до третия етаж отново.Основният проблем е че електрониката ми е много тъмна индия а и ‘специалистите’ все ми обясняват как не може с машина която отдава 5 киловата например да стопля квадратура за която била нужна 20 киловата камина заради което аргументите ми за малкото количество вода в самата система не важали.Иначе въпроси много но чак ми е неудобно да започна…

  4. Здравей.Имам един въпрос и ако можеш да ми помогнеш ше ти бъда много благодарен.Имам апартамент около 100м2 с нови дограми с термо мост и троен стъклопакет,изолация,дървена изолация на пода и гибскартон на тавана.Има си съществуваща отоплителна инасталация която е на пелети, но ми се иска да си направя една термопомпа за да я ползвам в по топлите месеци когато температурата вън е 0 или по-висока защото си мисля че така ще ми даде икономия, а пелетната за температури под 0 за по-студените месеци.Инасталацията която имам се състои от:
    38 глидера VOX-600 = 6,5 кв, панелени радиатори – 600/1000 = 2 кв – 600/1400 = 3 кв – 600/1800 = 4 кв. и бойлер 120 л. = 3 кв. общо = 15,5 кв + бойлер 3 кв. = 18,5 кв. Какъв климатик да ползвам и колко голям топлообменик. Имам чисто нови климатици обикновени 12-ки различни марки. Задалжително ли е да бъде инвертор или може и обикновен, няма ли да ми е по лесно да използвам обикновен и да си му използвам вътрешната електроника като термостат просто ще я монтирам в някаква кутия.Искам също да използвам буфер около 80-120л. в който да натрупвам затоплената вода от термопомпата а в последствие и от пелетната инсталация, Радиаторите на спалнята и детската стая имат термо глави а бойлера се управлява от електро кран с термо датчик на самостоятелна магистрала.Благодаря предварително за помоща.

  5. Галан се изключва като възможност.Отоплението с него излиза по-евтино от конвенционалните ел.радиатори, но по-скъпо дори и от ТЕЦ. За термопомпа мислих, разбира се, но не ми е по джоба.

  6. Чета,чета ,но не мога да разбера този резистор, къде и как се свързва ,ако можеш дай инфо, Предварително Благодаря